El procés d'enquadernar la Tesi Doctoral o el Projecte fi de Carrera és el pas final per tenir la tesi llesta per presentar i defensar. En aquesta web tenim consells per dissenyar i maquetar tesis doctorals, fins i tot disseny i maquetació de tesis doctorals amb sagnat i el disseny de portades per a les tesis doctorals i tambè disseny dels *CDs de tesi doctoral en cas que fossin necessaris.
Tots els passos anteriors es realitzen en l'ordinador i amb ells s'obtenen els arxius electrònics a partir dels quals es pot imprimir la tesi doctoral amb la qual cosa ja tenim el llibre llest per enquadernar.....
Tècnicament, el relligat rústic fresat consisteix a prendre el conjunt de fulls que formen el llibre, premsar-lo a uns 10 mm de la vora i passar-lo per una "fresadora" que provoca "fenedures" en el llom. Tot seguit s’hi aplica cola a 250 graus de temperatura i després se sotmet a una pressió de 15 atmosferes, de manera que la cola "penetra" per les fenedures i es crea, així, un "bloc" que subjecta els fulls completament i fermament units entre si. És més fàcil trencar un full que arrencar-lo del llom!
Aquest procés, el fresat, és un procés industrial, estandard en el procés editorial modern, i que no és el pegat que encara fan en alguns tallers d'artesania, el qual consisteix a fixar les fulles en un torn i aplicar cua freda amb una brotxa.
El resultat de l'enquadernació d'una tesi doctoral fresada és anàloga al cosit que es cap a antigament i que solament es pot fer quan s'imprimeix en planxes molt grans que després es pleguen i cusen per mantenir units aquests plecs. A alguns doctorands els han enganyat amb el cosit amb el fet de posar uns fils que es deixen a la vista: el cosit solament té sentit amb plecs grans ; si no és absolutament inútil.
Al procés de fresat modern se li ha cridat "cosit químic", perquè el resultat és tan estable com el cosit clàssic i es pot aplicar als documents obtinguts per impressió digital en fulla solta. Aquest fet es pot veure en el video de l'apartat 2, en el minut 4:51; vegi-ho!, és clarament instructiu.
En el següent video us vam mostrar com és l'enquadernació de les tesis doctorals que fabriquem, que com es pot veure no té res a veure amb els processos vells que s'utilitzaven en els tallers d'artesania, Com veieu, no hi ha brotxa per encolar..
En el procés fresat sempre s'ha d'utilitzar una portada de tesi tova, com a suport del conjunt. Per tant la tapa tova de la tesi doctoral és la estandard i sempre aquesta inclosa. La tapa dura de la tesi doctoral és un extra , per tant,que s'afegeix al final i és un extra sobre el procés *estandard..
En aquest video es mostren com són les tapes dures de tesis doctorals que fem així com la diferència entre la tapa tova i la dura. Això en concret aquesta en el minut 3:55, per si no pots dedicar els 7 minuts que dura el video. Al final, en el minut 4:51 es mostra la fiabilitat de l'enquadernat fresat..
En el següent video us vam mostrar com és el tallat final (tècnicament anomenat desbarbado) que fem per a la "rematada" final de les tesis doctorals. Perquè totes les vores quedin igualats, els llibres ja enquadernats són tallats "un a un" per no produir arrugues en els lloms i que el resultat final sigui perfecte.
En el següent video us vam mostrar com és el laminatge de les portades de les tesis doctorals. Aquest procés no solament realça el resultat final; sobretot protegeix el conjunt i li dóna durabilitat a la tesi doctoral..
El disseny i maquetació de la tesi doctoral és primordial...[saber mes sobre com maquetar tesis doctorals]
La portada de la tesi doctoral és el primer que es veu...[saber mes sobre les portades de tesis doctorals]